Το Καταστροφικό Αιθυλένιο

Αιθυλένιο

Ο σιωπηλός καταστροφέας

Η μεταφορά των ευαίσθητων προϊόντων όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα λουλούδια από τον παραγωγό στον καταναλωτή, είναι αρκετά δύσκολη διαδικασία.
Οι παραγωγοί, οι μεταφορείς και οι έμποροι οφείλουν να διατηρούν τα προϊόντα στις απαιτούμενες συνθήκες και περιβάλλον αποθήκευσης.
Όταν εξετάζονται οι ιδανικές συνθήκες αποθήκευσης, δεν θα πρέπει να αγνοείται η επίδραση του αιθυλενίου – του σιωπηλού καταστροφέα της Μητέρας Φύσης.

Τί είναι το Αιθυλένιο;
Το αιθυλένιο (C2H4) είναι μια φυσική ορμόνη που παράγεται από τα φυτά, καθώς και από την καύση συνθετικών υλικών. Είναι η μοναδική μορφή από την τάξη αυτή και έχει την απλούστερη δομή από όλες τις ουσίες που παράγουν τα φυτά.
Η επίδραση στον αγροτικό τομέα είναι τρομακτική λόγω του ότι ενεργεί ακόμα και σε μικρές ποσότητες και με διάφορους τρόπους. Το αιθυλένιο εμφανίζεται σε όλο το φάσμα ενός φυτού, από τον σπόρο έως τον τελικό θάνατο και αποσύνθεση.

 Σε αντίθεση με τις άλλες ορμόνες των φυτών, το αιθυλένιο είναι αέρια ορμόνη. Ακόμα και υψηλές συγκεντρώσεις του αερίου δεν μπορεί να εντοπιστεί οπτικά ή με την όσφρηση, κάνοντας την ανίχνευσή του αδύνατη, παρά μόνο με συσκευές υψηλής τεχνολογίας.
Το αιθυλένιο δεν είναι επικίνδυνο ή τοξικό για τον άνθρωπο, ωστόσο σε υψηλές συγκεντρώ-σεις, είναι καυστικό.
Ο φυσικός νόμος είναι ισχυρός. Το αιθυλένιο έχει μια συγκεκριμένη αποστολή που δεν μπορεί να αντιστραφεί, όσο σκληρά κι’ αν προσπαθούμε. Η αποστολή αυτή αφορά την υποβοήθηση του φυτού να μεγαλώσει και να πεθάνει.
Αυτό είναι πολύ καλό όταν το φυτό αναπτύσσεται, αλλά και όταν πεθαίνει. Η γρήγορη και απόλυτη αποσύνθεσή του είναι ιδιαίτερα σημαντική για ένα υγιές οικοσύστημα. Όμως ο θάνατος και η γρήγορη αποσύνθεση στην αγροτική βιομηχανία και αποθήκευση σημαίνει απώλεια ποσοστού της παραγωγής, χειρότερη ποιότητα και οικονομική ζημία.

Τί κάνει το Αιθυλένιο;
Μερικές από τις πιο επιζήμιες επιδράσεις του αιθυλενίου είναι η αποκοπή των φύλων και των λουλουδοπετάλων από τον κορμό του φυτού, καθώς και η γρήγορη γήραν-ση και ωρίμανση όλων των φρούτων και λαχανικών.
Αποκοπή είναι ο διαχωρισμός ενός μέρους του φυτού από το κυρίως κορμό του. Το αιθυλένιο είναι το διεγερτικό του συγκεκριμένου φαινομένου και είναι ιδιαίτερα ζημιο-γώνο στην ανθοκομία.
Τα φρεσκοκομμένα λουλούδια που εκτίθενται στο αιθυλένιο θα χάσουν γρηγορότερα τα πέταλα και τα φύλλα τους. Αυτό όχι μόνο βλάπτει τις πωλήσεις με τα λουλούδια να αποκτούν ανεπιθύμητη εμφάνιση, αλλά τα σημάδια που προκαλούνται κάνουν το λουλούδι ακόμα πιο ευαίσθητο σε ασθένειες.
Γήρανση είναι το τελικό στάδιο και αναφέρεται από την πλήρη ωρίμαση ως τον θάνατο. Γενικά, είναι η μείωση και τελικά η λήξη του μεταβολισμού του φυτού, κάτι που το χαρακτηρίζει ως ζωντανό οργανισμό. Το αποτέλεσμα είναι αποχρωματισμός, ανεπιθύμητη οσμή, συρρίκνωση και γενικευμένη αποσάθρωση των φρουτολαχανικών και λουλουδιών.
Το αιθυλένιο είναι η ορμόνη που προκαλεί με φυσικό τρόπο αυτή την τελική φάση της ζωής του φυτού. ‘Οταν τα φρούτα, τα λαχανικά και τα λουλούδια αποθηκεύονται σε κλειστό χώρο, και το αιθυλένιο συγκεντρώνεται, η γήρανση των φυτών επιταχύνεται ραγδαία. Πρακτικά, η ζωή μετά την αποκομιδή μειώνεται δραματικά και αυξάνεται το ποσοστό της φύρας.
Ωρίμανση είναι η φάση ακριβώς πριν την γήρανση των φυτών. Είναι η φάση που το φυτό αλλάζει χρώμα και αναπτύσσει τη γεύση, την υφή και το άρωμα που το κάνει κατάλληλο για κατανάλωση.
Η επίδραση του αιθυλενίου στην ωρίμανση πρέπει να προσεγ

γιστεί με προσοχή. Από τη μία η ωρίμανση είναι σημαντική για την πώληση του προϊόντος. Οι καταναλωτές επιθυμούν να αγοράσουν τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν για να ωριμάσουν.
Από την άλλη, από τη στιγμή που η ωρίμανση ξεκινά, δεν μπορεί να αντιστραφεί ή να σταματήσει, μόνο να επιβραδυνθεί. Άρα όσο πιο γρήγορα το προϊόν ωριμάσει, τόσο πιο γρήγορα θα φτάσει στον καταναλωτή, αλλά και μεγαλύτερες οι πιθανότητες να προχωρήσει στη γήρανση και να αποσαθρωθεί.

.
Στο φυσικό περιβάλλον, το φυτό που αναπτύσσεται στο χώμα ξεκινά την ωρίμανση όταν η εσωτερική συγκέντρωση αιθυλενίου είναι 0.1-1 ppm. Ωστόσο, τα φυτά δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την εσωτερική από την εξωτερική πηγή του αιθυλενίου. Οποιοδήποτε αιθυλένιο εξωτερικά θα επισπεύσει την ωρίμανση. Για να αποφευχθεί η πρόωρη ωρίμανση, το αιθυλένιο θα πρέπει να αφαιρεθεί από τον περιβάλλοντα χώρο.
Τα περισσότερα τραυματισμένα φυτά παράγουν αιθυλένιο. Το αιθυλένιο παράγεται από οποιοδήποτε φυτικό υλικό που σαπίζει, γηράσκει ή ωριμάζει. Καθώς ένα αποκομμένο φυτό θεωρείται τραυματισμένο, σημαίνει πως κάθε εγκατάσταση αποκομιδής είναι ουσιαστικά ένα εργοστάσιο παραγωγής αιθυλενίου.
Όμως τα φυτά δεν είναι οι μοναδικοί παραγωγοί αιθυλενίου. Αυτό παράγεται ακόμα και όταν τα περισσότερα υλικά καίγονται. Μερικές συνηθισμένες πηγές αιθυλενίου είναι η καύση των απορριμάτων, οι λαμπτήρες φθορίου, ο καπνός του τσιγάρου και τα καυσαέρια από τις εξατμίσεις. Επίσης παράγεται από συγκεκριμένους μύκητες, όπως ο βοτρίτης και άλλοι μικροοργανισμοί.
Τα καυσαέρια των εξατμίσεων αυτοκινήτων περιέχουν 400 ppm αιθυλενίου. Έτσι ανοιχτές πόρτες ή εξαερισμός εντός αστικών περιοχών με μολυσμένο αέρα, στην ουσία προκαλούν συγκεντρώσεις αιθυλενίου στον αποθηκευτικό χώρο.
Τα φυτά αντιδρούν στις εξωτερικές πηγές αιθυλενίου με το να παράγουν ακόμα περισσότερο αιθυλένιο τα ίδια, μια διαδικασία που αποκαλείται αυτοκαταλυτική παραγωγή αιθυλενίου. Μια μικρή ποσότητα αιθυλενίου που προστίθεται σε έναν αποθηκευτικό χώρο με φρουτολαχανικά ή λουλούδια, μπορεί να προκαλέσει μεγάλες συγκεντρώσεις. Η αφαίρεση όσο τον δυνατόν μεγαλύτερων ποσοτήτων του αιθυλενίου είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί η πρόωρη γήρανση και ωρίμανση και να παρατείνει τη ζωή των φρούτων, των λαχανικών και των λουλουδιών.