About HACCP

Τί είναι το «HACCP»?

To HACCP είναι ένα σύνολο αρχών υγιεινής για την ασφάλεια των τροφίμων.Η λέξη «HACCP» προέρχεται από τα αρχικά γράμματα αγγλικών λέξεων που σημαίνουν «Αξιολόγηση Κινδύνων και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου». Με τη λέξη «Κίνδυνος» νοείται κάθε φυσική, βιολογική ή χημική παράμετρος, η οποία συνδέεται με τα τρόφιμα και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην υγεία του καταναλωτή. Συνεπώς ως παραδείγματα κινδύνων μπορούν να αναφερθούν τα ξένα σώματα (φυσικοί κίνδυνοι), οι παθογόνοι μικροοργανισμοί (βιολογικοί κίνδυνοι), ή τα φυτοφάρμακα (χημικοί κίνδυνοι). Η εφαρμογή του συστήματος HACCP στηρίζεται σε 7 αρχές:

1η Αρχή: Αναγνώριση και Αξιολόγηση των Κινδύνων για κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας και εγκατάσταση προληπτικών μέτρων ελέγχου.

2η Αρχή: Αναγνώριση των Κρισίμων Σημείων Ελέγχου.

3η Αρχή: Προσδιορισμός Κρισίμων Ορίων για κάθε Κρίσιμο Σημείο Ελέγχου.

4η Αρχή: Καθορισμός διαδικασίας παρακολούθησης για κάθε Κρίσιμο Σημείο Ελέγχου.

5η Αρχή: Καθορισμός Διορθωτικών Ενεργειών για κάθε Κρίσιμο Σημείο Ελέγχου.

6η Αρχή: Καθορισμός διασικασίας επαλήθευσης του συστήματος HACCP.

7η Αρχή: Καθορισμός συστήματος καταγραφής και δημιουργία αρχείων παρακολούθησης του Συστήματος.

 

Γιατί HACCP?

Η εφαρμογή του Συστήματος HACCP επιβάλλεται απο την Ευρωπαϊκή και Ελληνική Νομοθεσία. Μπορεί η πιστοποίησή του να μην είναι υποχρεωτική, αποτελεί όμως την έξωθεν καλή μαρτυρία για οποιαδήποτε εταιρεία την επιλέξει. Η αποτελεσματική εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος διασφαλίζει την παραγωγή ασφαλών, για την υγεία του καταναλωτή, τροφίμων.

Ποιοί εμπλέκονται?

Υπεύθυνος για τον έλεγχο της εφαρμογής του Συστήματος HACCP απο την πλευρά του κράτους είναι ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (=Ε.Φ.Ε.Τ.). Η πιστοποίηση του Συστήματος απο έναν ανεξάρτητο και αξιόπιστο φορέα πιστοποίησης, όπως είναι το LRQA, βοηθάει την οποιαδήποτε επιχείρηση τροφίμων να διασφαλίσει τη θέση της στην αγορά και να βελτιώσει τη σχέση της τόσο με το καταναλωτικό κοινό αλλά και με τις υπεύθυνες αρχές του κράτους.

 

Πως μπορεί να σας βοηθήσει το LRQA;

To LRQA έχει μεγάλη εμπειρία σε επιθεωρήσεις του κλάδου τροφίμων και ποτών. Το LRQA μπορεί να παρέχει υπηρεσίες αξιολόγησης συστήματος HACCP ανεξάρτητα αλλά και σε συνδυασμό με άλλα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων, όπως ISO 22000, IFS, BRC κτλ.